Gastronomia
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(16)
Forma i typ
Książki
(15)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(5)
Proza
(2)
Audiobooki
(1)
Dostępność
dostępne
(16)
tylko na miejscu
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia (Sobieskiego)
(3)
Filia nr 2 (Ryszki)
(1)
Filia nr 4 (pl.Waryńskiego)
(2)
Filia nr 5 (pl.Mickiewicza)
(1)
Filia nr 6 (Hankego)
(1)
Filia nr 18 (Gwarecka)
(2)
Filia nr 19 (Kilińskiego)
(2)
Czytelnia naukowa (Sobieskiego)
(3)
Czytelnia naukowa udostępnione (Sobieskiego)
(5)
Autor
Bertall (1820-1882)
(2)
Brillat-Savarin Anthelme (1755-1826)
(2)
Czerwińska Ewa
(2)
Guze Joanna (1917-2009)
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Millon Kim
(2)
Millon Marc
(2)
Zawadzki Wacław
(2)
Baranowski Bogdan (1927-2014)
(1)
Górska Grażyna
(1)
Knowles Tim
(1)
Kotaś Ryszard
(1)
Love John F
(1)
Mancewicz Stanisław
(1)
Markiewicz Kinga
(1)
Milewska Mariola
(1)
Mosler Layne
(1)
Pobiedzińska Justyna
(1)
Prączko Anna
(1)
Skowroński Jacek (1963- )
(1)
Sojak Sławomir
(1)
Stasiak Andrzej
(1)
Ulatowska Maria (1948- )
(1)
Zalewski Stanisław
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Łozińska Maja
(1)
Łoziński Jan
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(3)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(5)
1990 - 1999
(4)
1970 - 1979
(2)
Okres powstania dzieła
2001-
(5)
1901-2000
(2)
Kraj wydania
Polska
(16)
Język
polski
(16)
Odbiorca
Niewidomi
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura francuska
(2)
Literatura amerykańska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Kobieta
(2472)
Przyjaźń
(1364)
Rodzina
(1344)
II wojna światowa (1939-1945)
(1332)
Miłość
(1330)
Gastronomia
(-)
Tajemnica
(1082)
Zabójstwo
(1028)
Śledztwo i dochodzenie
(891)
Relacje międzyludzkie
(816)
Płyty gramofonowe
(805)
Magia
(731)
Władcy
(660)
Życie codzienne
(623)
Rodzeństwo
(612)
Dziewczęta
(605)
Policjanci
(594)
Zwierzęta
(578)
Turystyka
(570)
Literatura
(545)
Nastolatki
(539)
Pisarze polscy
(522)
Małżeństwo
(510)
Dzieci
(508)
Sekrety rodzinne
(505)
Żydzi
(468)
Arystokracja
(451)
Sztuka
(437)
Trudne sytuacje życiowe
(431)
Osoby zaginione
(430)
Uczniowie
(428)
Uprowadzenie
(419)
Prywatni detektywi
(393)
Ludzie a zwierzęta
(377)
Poszukiwania zaginionych
(375)
Język polski
(367)
Kultura
(363)
Sieroty
(358)
Filozofia
(356)
Uczucia
(354)
Psy
(340)
Dziennikarze
(338)
Obyczaje i zwyczaje
(332)
Polityka
(332)
Relacja romantyczna
(331)
Przestępczość zorganizowana
(330)
Szlachta
(327)
Psychologia
(314)
Politycy
(313)
Wojsko
(308)
Matki i córki
(307)
Podróże
(305)
Chłopcy
(303)
Zemsta
(298)
Dojrzewanie
(290)
Boże Narodzenie
(287)
Wybory życiowe
(275)
Lekarze
(274)
Seryjni zabójcy
(274)
Spisek
(272)
Duchowieństwo katolickie
(258)
Mężczyzna
(253)
Wakacje
(245)
Walka dobra ze złem
(245)
Duchy
(243)
Władza
(239)
Aktorzy polscy
(236)
Pisarze
(236)
Samotność
(230)
Ojcowie i córki
(229)
Polacy za granicą
(228)
Koty
(225)
Zjawiska paranormalne
(224)
PRL
(223)
Poeci polscy
(217)
Holokaust
(214)
Książęta i księżne
(211)
Demony
(210)
Przedmioty magiczne
(204)
Zakochanie
(204)
Etnografia
(197)
Film
(196)
Teatr
(192)
Wojownicy
(192)
Czarownice i czarownicy
(190)
Nazizm
(188)
Podróże w czasie
(185)
Śmierć
(184)
Więźniowie obozów
(180)
Socjologia
(179)
Zdrada
(177)
Chrześcijaństwo
(174)
Ludzie bogaci
(173)
Geografia
(172)
Kaczor Donald (postać fikcyjna)
(170)
Wojna
(170)
Dziadkowie i wnuki
(168)
Mickiewicz, Adam (1798-1855)
(168)
Rody
(167)
Ojcowie i synowie
(166)
Nauczyciele
(164)
Temat: czas
1901-2000
(3)
2001-
(2)
1801-1900
(1)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Francja
(2)
Bydgoszcz (woj. kujawsko-pomorskie)
(1)
Kraków (woj. małopolskie)
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Gatunek
Esej
(3)
Autobiografia
(1)
Biografia
(1)
Felieton polski
(1)
Kryminał
(1)
Podręczniki akademickie
(1)
Powieść
(1)
Powieść obyczajowa
(1)
Reportaż
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(6)
Kulinaria
(4)
Socjologia i społeczeństwo
(1)
Zarządzanie i marketing
(1)
16 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Polska karczma : restauracja, kawiarnia / Bogdan Baranowski. - Wrocław : Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1979. - 136, [3] s., [50] k. tabl., IV s. tabl. kolor. : il. ; 21 cm.
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Opis zawartości: Karczmy - historia - Polska - 16-20 w Gastronomia - historia - Polska - 16-20 w Gastronomia - w sztuce Restauracje - historia - Polska - 19-20 w Piwiarnie - historia - Polska - 16-20 w Gastronomia - w literaturze - historia Gastronomia - a folklor Kawiarnie i cukiernie - historia - Polska - 19-20 w
Symbol UKD: 640.43/.44(438)(091):94(438)::008
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia naukowa udostępnione (Sobieskiego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przynależność kulturowa
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Opis zawartości: Kultura stołu Kucharstwo - historia - Francja - 19-20 w Francja - gastronomia - historia - 19-20 w Życie codzienne - Francja - 19-20 w
Symbol UKD: 392:641/642](44)"17/18"
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (Sobieskiego)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 4 (pl.Waryńskiego)
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Filia nr 5 (pl.Mickiewicza)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przynależność kulturowa
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Opis zawartości: Kultura stołu Kucharstwo - historia - Francja - 19-20 w Francja - gastronomia - historia - 19-20 w Życie codzienne - Francja - 19-20 w
Symbol UKD: 392:641/642](44)"17/18"
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia naukowa udostępnione (Sobieskiego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Opis zawartości: Gastronomia - Wielka Brytania Hotelarstwo - zarządzanie Hotelarstwo - Ameryka Północna Pub - Wielka Brytania Hotelarstwo - finanse Kempingi Hotelarstwo - historia Usługi - turystyka - prognozy Hotelarstwo - Wielka Brytania Piwowarstwo - Wielka Brytania Gastronomia - a turystyka Gastronomia - prawo Gastronomia - zarządzanie Wielka Brytania - turystyka Turystyka - a zarządzanie jakością Hotelarstwo - Europa Gastronomia - historia Węgry - turystyka Żywność - higiena - prawo wspólnotowe europejskie Hotelarstwo - marketing Obsługa klienta Hotelarstwo - a turystyka Hiszpania - turystyka Hotelarstwo - Węgry
Symbol UKD: 640.41/.44(075.8)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (Sobieskiego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Opis zawartości: Gastronomia - koszty Rentowność - a hotelarstwo Gastronomia - finanse Rentowność - a gastronomia Zysk - zarządzanie Hotelarstwo - finanse Hotelarstwo - koszty Ceny - polityka
Symbol UKD: 640.41/.44:657.05](07)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia naukowa (Sobieskiego)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Audiobook
CD
W koszyku
(Książka Dla Ciebie 2022)
Nagrane w standardzie DAISY.
Pierwszy kiosk, w którym serwowano burgera wołowego z frytkami, założony został przez Polaka, Teda S. Przybyłę, w centrum Chicago w 1937 r. Mimo iż zarówno jego hamburgery, jaki i frytki mogłyby śmiało konkurować z owianymi legendą daniami McDonald’s – interes upadł po kilku latach. Przybyło powiedział wtedy podobno, że Amerykanie są zbyt bogaci, by jadać hamburgery. Jak to możliwe, że pionier hamburgerów Ted Przybyło poniósł klęskę, a outsider gastronomiczny Ray Kroc prawie 20 lat później zbudował fortunę na niemal identycznym pomyśle? O tym właśnie mówi „Imperium Big Maca”. John F. Love opisuje budowę słynnej sieci restauracji od pierwszego lokalu z hamburgerami do potężnej globalnej marki. Śledząc decyzje i działania szefa korporacji Raya Kroca i jego zespołu, widzimy przed jakimi wyzwaniami staje przedsiębiorstwo na różnych etapach rozwoju. Fascynująca historia korporacji McDonald’s to praktyczny wykład franchisingu, marketingu, współpracy z dostawcami, standaryzacji, kontroli jakości i inwestowania w nieruchomości, czyli po prostu – biznesu. Źródło: lubimyczytac.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 19 (Kilińskiego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Forma i typ
Dziedzina i ujęcie
Wydawca: Tenten
Opis zawartości: Kuchnia - wyposażenie Potrawy świąteczne - Polska Kucharstwo - w sztuce Przemysł rolno-spożywczy - historia - Polska Gastronomia - historia - Polska Kuchnia polska - historia Żywność - historia - Polska Kucharstwo - historia - Polska Kucharstwo - w literaturze polskiej - historia Karczmy - historia - Polska Kawiarnie i cukiernie - historia - Polska
Symbol UKD: 39:641.5
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia naukowa udostępnione (Sobieskiego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
Gatunek
Wydawca: Znak
Symbol UKD: 640.43/.44"1989/..."
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 4 (pl.Waryńskiego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 18 (Gwarecka)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Temat
Opis zawartości: Sacher, Franz (1816-1907) Klemens Maria Hofbauer (św. ; 1751-1820) Targi i wystawy - a gastronomia Światowa Organizacja Zdrowia Europejskie Stowarzyszenie Nowoczesnych Restauracji Marta (św.) Stowarzyszenie Polskich Barmanów Wawrzyniec Diakon (św. ; 230-258) Wielądko, Wojciech Wincenty (1749-1822) Scheller, Kurt Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji Stowarzyszenie Sommelierów Polski Gastronomia - historia - Polska Kulczycki, Jerzy Franciszek (ca 1640-1694) Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy Reklama - a gastronomia Brillat-Savarin, Anthelme (1755-1826) Polskie Stowarzyszenie Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii Gastronomia - urządzenia Guillaume, Tirel (1310-1395) Światowa Organizacja Stowarzyszeń Kucharskich Wierzynek, Mikołaj (?-1368) FAO Nowacki, Zdzisław T. (1926-2007) Jan Leonardii (św. ; ?-1609) Produkt regionalny Maciej Apostoł (św.) Careme, Marie Antoine (1784-1833) Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie Europejskiej Ćwierczakiewiczowa, Lucyna (1829-1901) Czerniecki, Stanisław Gastronomia - a turystyka Bocuse, Paul (1926- ) Public relations - a gastronomia Boulanger, M Escoffier, Auguste (1846-1935) Polska Izba Produktu Regionalnego I Lokalnego Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów Promocja handlowa - a gastronomia Gastronomia - organizacje Pożerski, Edward Aleksander (1875-1964) Sabina (św. ; ?-127)
Symbol UKD: 640.41/.44(075.8)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia naukowa (Sobieskiego)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Forma i typ
Wydawca: Wiedza i Życie
Opis zawartości: Kuchnia francuska Gastronomia - Francja
Symbol UKD: 641.5(44)(036)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia naukowa udostępnione (Sobieskiego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Forma i typ
Wydawca: Wiedza i Życie
Opis zawartości: Kuchnia włoska Gastronomia - Włochy
Symbol UKD: 641.5(450)(036)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia naukowa udostępnione (Sobieskiego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Symbol UKD: 821.111(73)-3:929-051(73)"20"A/Z
Przepyszny pamiętnik z trzech miast – egzotycznego Buenos Aires, wiecznie rozbudzonego Nowego Jorku i eleganckiego Berlina Kiedy Layne Mosler stwierdza, że mimo początkowego zapału nie uda jej się otworzyć własnej restauracji, wyrusza do Buenos Aires, aby pisać artykuły kulinarne. Po cichu liczy na to, że w kraju wołowiny, ognistego tango i pysznego wina odnajdzie życiowy cel. Pewnego dnia, kierowana impulsem pyta taksówkarza o jego ulubioną restaurację. Niebawem delektuje się najpyszniejszym stekiem w jej życiu. Kontynuuje eksperyment, pytając kolejnych kierowców o miejsca godne polecenia. W ten sposób odbywa najsmakowitsze podróże wszech czasów. Z Buenos Aires wyrusza do rodzinnego Nowego Jorku, a ostatecznie kończy w europejskim Berlinie. Efektem podróży jest modny blog Taxi Gourmet. Autorka nie waha się pytać, smakować, rozkoszować nowymi smakami i rejestrować doznania. Rozkoszuje się wykwintnym pasztetem z pstrąga, nowojorską grillowaną jagnięciną, a orzeźwiającym gorzkim piwem popija danie dla smakoszy – niemieckie tote ome. Ukazuje też piękno nieznanego celu podróży i przypadkowych odkryć. Ten fascynujący zapis przygód i list miłosny do najciekawszych zagłębi kulinarnych świata to must have na wakacje. Źródło: lubimyczytac.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Filia nr 18 (Gwarecka)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-3 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Napiwku nie będzie : sekrety kelnerów / Justyna Pobiedzińska. - Warszawa : Agora, 2020. - 271, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Kelnerzy (ci od Sowy i ośmiorniczek) trochę w naszym kraju namieszali. Reporterka Justyna Pobiedzińska postanowiła sprawdzić, jak to się dzieje, że przedstawiciele tego zawodu poznają tyle tajemnic swoich klientów. Dotarła do kelnerów, którzy pracowali w najróżniejszych lokalach i częściach Polski - od lat 40. ubiegłego wieku po dzień dzisiejszy. W swojej książce oddaje głos m.in. kelnerowi Jaroszewicza, barmance z klubu studenckiego, bufetowej z sanatorium, pracownikowi modnej knajpy, gdzie spotyka się warszawka, mistrzowi polskiej szkoły barmaństwa. Polska widziana ich oczami często bawi i wzrusza, ale równie często zawstydza. Źródło: lubimyczytac.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (Sobieskiego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tajemnica willi Sielanka / Maria Ulatowska, Jacek Skowroński. - Wydanie 1. - Poznań : Wydawnictwo Filia, 2022. - 489, [6] stron ; 21 cm.
(Taki Krótki Urlop ; 2)
Niestrudzonym bohaterom wydawało się, że wyplątali się z mafijnych rozgrywek, a tymczasem wpadli z deszczu pod rynnę. Dosięga ich zemsta niesłusznie rozżalonego na nich męża pacjentki. A i mafia chyba ostatecznie nie odpuściła... Olka i Joszka na pewien czas muszą zniknąć, a skalpele zamienić na… noże kuchenne. Mają nadzieję, że wszystkie nieporozumienia szybko się wyjaśnią, a oni będą mogli powrócić do swojego życia. Jednak czas płynie, a tak się nie dzieje. Para kardiologów przystosowuje się więc do nowego zawodu: otwierają bistro, które przebojem wdziera się na bydgoski rynek gastronomiczny. Mimo sukcesów odnoszonych w nowym zawodzie Aleksandra i Joachim tęsknią do Starego Morsa, swojego ordynatora oraz do zabiegów i operacji kardiochirurgicznych. Ordynator obiecał im, że niedługo do niego wrócą i ze wszystkich sił stara się ten powrót przyspieszyć. A Olka i Joszka mają jeszcze jeden atut – najpotężniejszą broń. Jest nią przyjaciel ze studiów, pewien tajemniczy policjant, członek tajnej jednostki specjalnej, specjalizującej się w walkach z mafią. Wszyscy razem starają się urwać diabłu łeb. Czy im się uda? Źródło: lubimyczytac.pl
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia (Sobieskiego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. POL. (1 egz.)
Filia nr 2 (Ryszki)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. POL. (1 egz.)
Filia nr 4 (pl.Waryńskiego)
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. POL. (1 egz.)
Filia nr 6 (Hankego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. POL. (1 egz.)
Filia nr 19 (Kilińskiego)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. POL. (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Opis zawartości: Skrobia - kucharstwo i przetwórstwo Ciasta - kucharstwo i przetwórstwo Ryby - kucharstwo i przetwórstwo Przyprawy - kucharstwo i przetwórstwo Kelnerstwo Mleko - kucharstwo i przetwórstwo Mięso - kucharstwo i przetwórstwo Motylkowe - kucharstwo i przetwórstwo Żywność - technologia - higiena Jajka - kucharstwo i przetwórstwo Warzywa - kucharstwo i przetwórstwo Tłuszcze - kucharstwo i przetwórstwo Kucharstwo - technologia Gastronomia - bezpieczeństwo i higiena pracy Grzyby - kucharstwo i przetwórstwo Żywność - higiena
Symbol UKD: 641.5+664](075.8)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Czytelnia naukowa (Sobieskiego)
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej